Sportfotograaf

Hoe word ik sportfotograaf? Sta snel langs de lijn!

Geplaatst door

Het lijkt zo mooi, als sportfotograaf langs het veld staan en foto’s maken. Je hoeft niet te bewegen en kunt toch (gratis) genieten van sport. Maar zo rooskleurig is het allemaal niet. Sportfotografie is gewoon keihard werken om overbetaalde sporters op de foto te zetten. Nu willen we je de droom niet ontnemen en zorgen dat je gewoon sportfotograaf wil worden, maar we willen je wel laten zien dat je hiervoor keihard moet werken. Wat moet je allemaal doen om sportfotograaf te worden? Welke apparatuur je allemaal nodig in de sportfotografie? Wat moet je regelen en wat kun je in de winkel halen? En als belangrijkste: Hoe maak je goede sportfoto’s? Wij leggen het je in dit bericht allemaal uit, zodat jij snel langs de lijn kunt staan!

Sportfotografie – Perskaart

Sportfotograaf

Natuurlijk zijn je spullen belangrijk, maar een belangrijk onderdeel is je perskaart. Zonder persaccreditatie kom je geen stadion in en zul je helemaal niet op de perstribune of langs het veld komen te staan zonder stadionverbod te riskeren. Regel daarom op tijd je perskaart. Zorg wel dat je de juiste hebt, want je wil wel foto’s mogen maken en geen stukje schrijven. Zoek goed uit hoe je een perskaart kunt aanvragen. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar zorg dat je dit op tijd doet. Hierdoor kun je makkelijker stadions in komen en mag je ook op de perstribune plaatsnemen. Verder mag je op deze manier ook langs het veld staan, zodat je tijdens een wedstrijd mooie foto’s kunt maken.

Sportfotografie – Camera met geheugenkaart

Sportfotograaf achter op de motor

We zeiden het al eerder, je hebt natuurlijk een goede camera nodig. Voor sportfotografie heb je een camera nodig met een hele hoge schrijfsnelheid. Ook is de sluitertijd belangrijk, omdat bij sport veel wordt bewogen. Zorg daarom dat je een goede geheugenkaart hebt. Ook deze heeft een hoge schrijfsnelheid nodig, zodat die alle beelden goed kan wegschrijven. Hiervoor kun je vaak een SD kaart of een Compact Flash Card nemen. Nu zijn er veel verschillende merken, maar ik weet dat een SanDisk SD kaart betrouwbaar is. Verder is ook een flitser een belangrijk, omdat je ook tijdens avondwedstrijden zult moeten fotograferen. Het is namelijk van belang om een goede flitser te hebben als je in een donkere omgeving fotografeert. Verder kan een statief handig zijn, zodat je vanaf een statief kunt fotograferen. Verder is een accu van belang, omdat wedstrijden lang kunnen duren en je graag alles wil kunnen vastleggen. Daarnaast kun je kijken naar een goede lens, een tas en een riem voor je camera.

Sportfotografie – Opdrachtgever

Sportfotograaf

Een camera en een perskaart is niet voldoende. Ook zul je een opdrachtgever moeten hebben om de foto’s voor te maken. Zonder opdrachtgever kom je ook nergens naar binnen. Meld je dus aan bij verschillende sportfotowebsites, kranten en tijdschriften. Als je geluk hebt, zullen ze je inzetten om tijdens wedstrijden te fotograferen. Zo kun je je portfolio uitbreiden en zul je snel een opdrachtgever vinden, zodat je snel op de perstribune of langs het veld foto’s kunt maken. Verder kun je proberen zelf een site op te zetten, zodat je de opdrachtgevers alvast een voorproefje van je foto’s te geven. Zet een eigen bedrijf op en ga freelance of ZZP aan de slag voor deze opdrachtgevers! Sta daarom dus snel langs de lijn en maak de mooiste sportfoto’s die je vervolgens terugziet in verschillende kranten en tijdschriften.

Geef een reactie